Witajcie :) Dzisiaj przychodzę do Was z letnim przepisem na obiad lub kolację :) Przedstawię Wam połączenie, które daje prawdziwą ucztę dla podniebienia :)
Składniki:
- Ryż biały długoziarnisty 250g
- Ryż biały długoziarnisty 250g
- Cebula
- Szparagi zielone 1 pęczek
- Truskawki 300 g
- Ser parmezan tarty 50 g
- Bulion warzywny w kostce około 1 litra
- Oliwa
- Masło
- Czosnek 2 ząbki
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy ryż, cały czas mieszając, aż jego ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut). Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy około 3 minut. Zalewamy bulionem (4 szklanki). Dodajemy pokrojone na kawałki zielone szparagi (bez twardych końcówek). Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion. Na koniec dodajemy pokrojone na pół truskawki, trochę masła i parmezan. Wymieszać.
Smacznego! :)
Inne przepisy na blogu:
- Leczo z parówkami
- Roladki ze szparagami
- Karkówka na sałatce
Prezentuje się bardzo smakowicie :) Zrobię jak będą nasze truskawki z ogródka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo <3 Własne truskawki najlepsze <3
UsuńWygląda bardzo smacznie! Jeszcze w tym sezonie nie jadłam szparagów, a bardzo lubię więc muszę jak najszybciej kupić i skorzystać z Twojego przepisu :) Mniammm! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńUwielbiam szparagi i ciesze się, że zaczal się na nie sezon. Ale jakoś nie pasują mi tu truskawki :P myślę że wypróbuję ten przepis ale pominę truskawki
OdpowiedzUsuńTeż myślałam, że truskawki się do tego nie nadają, ale o dziwo pasują ;p
UsuńMuszę przyznać, że Twoje risotto wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :D Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo <3 Także pozdrawiam! :)
UsuńWygląda apetycznie! A truskawki mnie bardzo intrygują w tym daniu ...
OdpowiedzUsuńCudne risotto ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje <3
UsuńPoezja na talerzu
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3
UsuńOj, brzmi świetnie. Zapisuję sobie przepis
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńPyszne danie, sezon na szparagi jest krótki, trzeba go wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :D
UsuńWygląda smacznie, z chęcią bym zjadła coś takiego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTak sobie czytam ten przepis a co miałem dzisiaj na obiad?
OdpowiedzUsuń... risotto! Było dobre jak ten przepis. ;)
:)
UsuńJak na razie nie smakowały mi szparagi, ale może w takiej wersji wypadły by lepiej :)
OdpowiedzUsuńSą specyficzne w smaku to prawda :)
UsuńWygląda apetycznie. Ja jeszcze nigdy nie jadłam szparagów :o
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz zjadłam rok temu :D
Usuńciekawe połączenie składników
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńRisotto robiłem kilka razy, jadłem wiele razy, czytałem o nim jeszcze więcej... ale o takiej wersji ze szparagami nie słyszałem nigdy! :D Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego życzę :)
UsuńZe szparagami risotto jeszcze nie jadłam, ale nic straconego!
OdpowiedzUsuńNo pewnie :)
Usuńrich and tasty , it made me felt like eating a bite. haha
OdpowiedzUsuńthanks for the recipe
Regards
cheap lace front wigs
Dzięki za kulinarną inspirację :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
UsuńChociaż nie jestem fanką połączeń warzyw i owoców w jednym daniu to przyznam, że to rissoto wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńI o dziwo mimo takiego połączenie super smakuje! :)
Usuń