Witajcie :) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na ramen :) ja gdy pierwszy raz miałam z nim do czynienia to pomyślałam sobie "Co? Rosół z jajem???", no ale spróbowałam i przepadłam. Ten będzie nieco inny, ponieważ jest na bulionie wołowym.
Wiem, że jajko powinno być półtwarde, lecz się zagapiłam i jajka gotowały się troszkę dłużej :D
Bulion zazwyczaj robię wcześniej i zwyczajnie go mrożę :)
Składniki:
- Antrykot 400 g
- Olej sezamowy 2 łyżeczki
- Makaron ramen 4 porcje
- Bulion wołowy 2 litry
- Szpinak 4 garście
- Sos sojowy 4 łyżki
- Ocet ryżowy 2 łyżki
- Pieczarki brązowe 10 szt.
- Marchew 2 szt
- Szczypiorek
- Jajko wg uznania
- Chili (przyprawa)
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój, przesmaż. Ugotuj makaron. Podgrzej bulion, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i kilka kropel oleju sezamowego. Na reszcie oleju usmażyć pokrojone pieczarki. Posiekaj szczypior, marchewki pokrój w słupki. Jajka ugotuj na półtwardo.
2. Bulion wlej do misek lub talerzy, włóż porcję mięsa, makaronu, pieczarek, marchewek. Dodaj jajko, posyp szczypiorkiem i chilli.
Smacznego!
Na bulion (4 litry) używam: 1 kg ogona wołowego, 2 cebule, 4,5 litra wody. Ogon piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Zagotowuję wodę, dodaję cebule pokrojone na ćwiartki, dodaję mięso i sos z pieczenia. Gotuję około 6 godzin na wolnym ogniu :)
Inne przepisy na moim blogu:
Bardzo ciekawy przepis, na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńNie jadłam tego dania ,ale w tym wydaniu podoba mi się najbardziej :) przepis zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńOh so delicious recipe
OdpowiedzUsuńxx
Thanks :)
UsuńKocham szpinak ❤
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńDobrej niedzieli ❤
UsuńLubię ramen ale sama go jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię <3
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy :) Ogólnie w swoim życiu nie próbowałam nawet wołowiny :D Jestem wierna wieprzowinie i kurczakowi :D Ale mogłabym zrobić wyjątek ;)
OdpowiedzUsuńKurczaka uwielbiam <3
UsuńMe encantó el post, gracias por compartirlo. Besos. Te sigo para no perderme nada.
OdpowiedzUsuńThanks :)
UsuńOd dawna chcę zjeść Ramen
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuńnigdy jeszcze nie jadłam ramenu :D muszę w końcu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam ramenu :) wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńO dziwo nigdy go jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRamen ma bardzo specyficzny smak i jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić go w domu tak by mi smakował więc zazwyczaj jadam ramen w knajpie 😉
OdpowiedzUsuńTak to prawda ;) Raczej nie da się go zrobić "idealnie" :)
UsuńSuper przepis! Efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuń