Krem z soczewicy i pomidorów

Witajcie! 
Powoli nadrabiam zaległości. Nie są duże, około 2 posty planowane do tyłu jestem :) A to, że muszę mieć wszystko idealnie to nadganiam jak mogę :D 
Dziś przychodzę do Was z przepisem na zupę-krem :) Jest bardzo smaczna, bez dodatku mięsa (co u mnie takie obiady są rzadkością, ze względu na facetów w domu ;p) i szybka w przygotowaniu :) 



Składniki:
- Soczewica czerwona 300 g
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
Marchew 2 szt.
- Pietruszka
- Imbir kawałek 3-4 cm
- Curry
- Pomidory z puszki krojone
- Jogurt naturalny łyżka
- Feta grecka 50 g
- Słonecznik łuskany 2 łyżki
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie: 
1. Opłucz soczewicę. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i warzywa. Smaż 5 minut, wsyp soczewicę i curry, smaż przez minutę.

3. Wlej 1,5 l wody, dodaj pomidory. Przypraw solą. Gotuj 20 minut. Zblenduj. Podawaj z jogurtem, posyp fetą i pestkami słonecznika.

Smacznego! 

Komentarze

  1. Kucharka ze mnie taka, ze aż wcale ale z chęcią wypróbuje twój przepis. Wydaje się bardzo prosty!:) Pozdrawiam, poulciak

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię soczewicę, ale nie jadłam z niej kremu :) Przepis wygląda naprawdę fajnie, zapiszę go jak pozwolisz i w wolnej chwili spróbuję wykonać :) (kuchnio drżyj!)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Same składniki, które bardzo lubię. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię soczewicę :) Z chęcią zrobię sobie ten krem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz