Witajcie!
Powoli nadrabiam zaległości. Nie są duże, około 2 posty planowane do tyłu jestem :) A to, że muszę mieć wszystko idealnie to nadganiam jak mogę :D
Dziś przychodzę do Was z przepisem na zupę-krem :) Jest bardzo smaczna, bez dodatku mięsa (co u mnie takie obiady są rzadkością, ze względu na facetów w domu ;p) i szybka w przygotowaniu :)
Składniki:
- Soczewica czerwona 300 g
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
Marchew 2 szt.
- Pietruszka
- Imbir kawałek 3-4 cm
- Curry
- Pomidory z puszki krojone
- Jogurt naturalny łyżka
- Feta grecka 50 g
- Słonecznik łuskany 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
1. Opłucz soczewicę. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i warzywa. Smaż 5 minut, wsyp soczewicę i curry, smaż przez minutę.
3. Wlej 1,5 l wody, dodaj pomidory. Przypraw solą. Gotuj 20 minut. Zblenduj. Podawaj z jogurtem, posyp fetą i pestkami słonecznika.
Smacznego!
Kucharka ze mnie taka, ze aż wcale ale z chęcią wypróbuje twój przepis. Wydaje się bardzo prosty!:) Pozdrawiam, poulciak
OdpowiedzUsuńPowodzenia! I także pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię soczewicę, ale nie jadłam z niej kremu :) Przepis wygląda naprawdę fajnie, zapiszę go jak pozwolisz i w wolnej chwili spróbuję wykonać :) (kuchnio drżyj!)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Smacznego życzę! :)
UsuńSame składniki, które bardzo lubię. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę koniecznie spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńBardzo lubię soczewicę :) Z chęcią zrobię sobie ten krem :)
OdpowiedzUsuń